Geschiedenis

Sweachster Angus is een relatief jong bedrijf, de passie voor en het werken met de Aberdeen Angus voert echter terug naar 2001.

Het eerste contact met de Aberdeen Angus is ontstaan in de provincie Alberta in Canada, waar op intensieve wijze in zogenaamde feedlots, Angus runderen of kruislingen daarvan, in enorme grote koppels afgemest worden. Op het station voor kunstmatige inseminatie even ten noorden van Calgary is er de gelegenheid om de Angus als individu beter te leren kennen. Hier valt het rustige karakter van de stieren van dit ras op. De Aberdeen Angus blijkt een zeer vriendelijk ras, gemakkelijk in de omgang, plezierige dieren om mee te werken. Bij de winterdag kan het verschrikkelijk koud zijn in Alberta, het deert de Angus niet, het zijn zeer robuuste koeien en ze kunnen extreme koude weerstaan. 

Onderweg zijn voor je werk brengt met zich mee dat er ‘uit de koffer wordt geleefd’, eten doe je dan net als veel noord Amerikanen buiten de deur. The Cattle Baron in Calgary en The Steak Fire in Watertown zijn zeer goede gelegenheden om de uitzonderlijke vleeskwaliteit van de Angus te leren kennen. De Filets Mignon en ook de New York Striploin zijn er zeer mals en ‘tasty’. De smaak is mij bijgebleven. 

Terug in Nederland doet zich in 2011 de mogelijkheid voor om zelf een weidebedrijfje met Aberdeen Angus runderen op te zetten. Zodoende bevolken nu de koeien van de Sweachster Angus de landerijen in het beekdal van het Koningsdiep. Niet op de intensieve wijze zoals het feedlot systeem in Alberta, maar in alle rust en ruimte, extensief en met respect voor de dieren en hun omgeving.