De oorsprong van de Angus

Sweachster Angus koeien zijn van het ras Aberdeen Angus. Een opvallende product van de Schotse rundveefokkerij: de Aberdeen Angus. Een ras dat de wereld veroverde, in de eerste plaats door de kwaliteit van vlees.

De oorsprong van het ras dient gezocht te worden in Aberdeenshire, in Schotland, waar het ras van de naam in de wandeling ook Angus Doddie werd genoemd. Een van de meest succesvolle fokkers rond 1800 was Hugh Watson, die het voorbeeld van beroemde Britse voorgangers volgde: inteelt toepassen op zijn succesvolle basisdieren. In zijn geval waren dat de stier Old Jack en de koe Old Granny, die maar liefst 36 jaar oud werd en haar eigenaar 29 kalveren leverde.

In de loop van de jaren werd de Aberdeen Angus niet alleen in Groot-Brittannië zeer populair, maar ook in de Verenigde Staten, Canada en Australië ontwikkelde het zich na verloop van tijd tot een van de meest voorkomende vleesrassen, zo niet het belangrijkste. De fokkers verloren acceptabele lichaamsmaten niet uit het oog.

In eigen land werd het ras gefokt op de ‘oude’ manier, klein, soms maar net meer dan een meter hoge koetjes, met diepe borstpartijen en een cylindrisch lijf op korte pootjes. Daarbij maakten de hoornloze punthoofden met hun staande oren een haast vertederende indruk. Maar het werd al met al een beetje popperig en zelfs de roem van het gemarmerde Angus vlees kon de toekomst van het ras niet meer helemaal veilig stellen.

Zoals met meer rassen het geval was: de nazaten van de naar Amerika en Canada geemigreerde familieleden moesten redding brengen. Het ‘frisse’ bloed zorgde er voor dat de dieren weer belangrijk meer statuur kregen, zonder dat ze overigens hun vroegrijpe inslag en winterhardheid verloren.

De weinige in Nederland voorkomende Aberdeen Angus koeien – in grote meerderheid nog altijd zwart, maar ook de roodbruine tint is geaccepteerd, zelfs bij het Schotse stamboek – komen dan ook zonder problemen de winter door.

Bovenstaande tekst is afkomstig uit het boek ‘Koeien in de weiden van de lage landen’ van auteur Reimer Strikwerda. ISBN: 9789089751843