Het stamboek en de raskenmerken

Sinds 2012 is er in Nederland een stamboek voor het Aberdeen Angus runderras. De koeien van Sweachster Angus zijn geregistreerd in het Nederlands Aberdeen Angus Stamboek en worden aangemerkt als 100% raszuiver. Op de registratiekaarten van de dieren staat vermeld: 100% AA en ze zijn voorzien van het predikaat ‘S’, wat staat voor Stamboek. Van alle dieren is de afstamming bekend en daarmee dus ook het DNA van de dieren. Door een sluitende identiteit en registratie is bekend waar en wanneer het dier is geboren, waar het is opgegroeid en waar en wanneer het is geslacht.

Het van oorsprong Schotse ras komt wereldwijd voor en is qua populatie het grootste ras. De Aberdeen Angus is het dominante vleesras in Amerika, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Argentinië. De Nederlandse populatie is relatief klein. In ons land zijn bij een 20 tal veehouders niet meer dan 500 runderen aanwezig. Sweachster Angus is een van de meest noordelijke kuddes met raszuivere stamboek dieren. In Beetsterzwaag is de oudste koe nog een dier dat geboren is in Denemarken, Hogsgard Metta, haar levensnummer: DK 01232200818. 

De dieren kenmerken zich door hun balkvorm doordat ze in de voorhand breed en diep gebouwd zijn. De hoogtemaat varieert van 110-130 cm. Er komen twee kleurslagen voor, zwart en rood. Zwart is de meest voorkomende kleur, de witte kleur is toegestaan op de uier. De dieren gedijen prima op een sober rantsoen en zijn bij uitstek natuurlijke grazers. De Aberdeen Angus runderen zijn winterhard, wat betekend dat ze het gehele jaar buiten kunnen verblijven. Het zijn zeer volgzame dieren, vriendelijk en plezierig om mee te werken. De koeien zijn vruchtbaar en kalven voor het eerst bij een leeftijd van 2 jaar. Van zich zelf (genetische aanleg) is het ras hoornloos. Het geboorteverloop is gemakkelijk, koeien kalven alleen af, hulp bij de geboortes in niet nodig. De kalveren zijn bij geboorte zeer energiek en vitaal. Het moederinstinct is zeer sterk aanwezig bij de dieren, de koeien geven overvloedig melk om de kalveren langere tijd te laten zogen. De koeien zijn in staat tot op hoge leeftijd kalveren te krijgen, het zijn bestendige dieren die oud worden. Het is geen uitzondering dat 12-13 jaar oude koeien nog ieder jaar een kalf groot brengen. Het ras is in staat om met een minimum rantsoen in haar eigen onderhoud te voor zien en zet op zeer efficiënte wijze haar voeding om in lichaamsgewicht. Het vlees van de Aberdeen Angus heeft van nature een marmering en is bij uitstek ‘juicy’ (sappig), hierdoor is het vlees mals en smaakvol